Aké by mali byť jedlá? Typy jedál

Vedieť, ako prestrieť stôl na jedlo, je umenie. Niektoré príležitosti si zaslúžia zvláštne prostredie a prestieranie dodáva stolu eleganciu. Ako to urobiť? Prečítajte si článok a zistite, ako prestierať stôl. Poradíme vám tiež, aký riad - typy a názvy, sa na stôl hodia! 
rodzaje zastawy stołowej

Typy stolového riadu

Stolový riad sa skladá z rôznych prvkov, ktoré spolu dodávajú stolu eleganciu. Čo by sa teda malo objaviť na stole?

Stolový riad - zloženie

Kompletný riad pozostáva z:

-Pri výbere sady príborov majte na pamäti, že typ a množstvo potrebného príboru závisí od podávaného jedla. Na stole sa však môžu objaviť pred aj počas servírovania jednotlivých jedál. Je dôležité dodržiavať určité poradie, v ktorom sú usporiadané.

-Príbory - do tejto skupiny patria všetky príbory používané na servírovanie a stolovanie.

-Skleničky - typ stolového skla určený na podávanie alkoholických nápojov. V závislosti od konkrétneho nápoja sa líšia veľkosťou misky, tvarom a veľkosťou nohy.

-Sklenice - sú sklenené nádoby určené na podávanie nealkoholických nápojov a niektorých liehovín (napr. whisky). Dlhšie modely sú naopak vhodné na prípravu dlhých nápojov.

zastawa stołowa nazwy

Názvy stolového riadu

Nižšie uvádzame zoznam najužitočnejších doplnkov na prestieranie stola:

M plytký tanier - najuniverzálnejší tanier s priemerom 24-27 cm.

Dezertný tanier - označuje sa aj ako raňajkový tanier, zvyčajne má priemer 17-21 cm.

Hlboký tanier - čo je tanier na polievky, šaláty, cestoviny atď. s priemerom 21-24 cm.

Šalátový tanier - malá hlboká miska s priemerom približne 18 cm.

Tanier - plytká miska oválneho tvaru, na ktorej sa podáva jedlo, najmä mäso, ryby atď.

Ravier - o niečo hlbší tanier na podávanie občerstvenia a predjedál.

Waza - hlboký tanier, ktorý sa používa na servírovanie polievok. Po stranách má úchyty a na vrchu pokrievku.

Omáčková panvica - používa sa na servírovanie omáčok.

Šálka - je výrobok určený na kávu, čaj a iné horúce nápoje. Má jemné ucho.

Podšálka - malý tanierik, ktorý sa používa ako podšálka pre šálku.

Hrnček - používa sa na čaj a iné horúce nápoje. Má rukoväť, vďaka ktorej je praktický a funkčný.

Etaser - tanier v tvare pyramídy na servírovanie ovocia a koláčov.

Čajník - podobne ako kanvica nádoba, v ktorej sa podáva horúca voda, čaj atď. Je vybavená veľkou rukoväťou a pokrievkou.

Pampúšik - čo je malá kanvička na mlieko do kávy.

Cukornička - nádoba na servírovanie cukru na stôl.

Bujón - šálka o niečo väčších rozmerov, ktorá sa používa na odoberanie polievky z téglika. 

V sklade
-17.7%
BLACk.
SCANIA, https://konsimo.sk/kolekcie/scania/ Jedálenská súprava poľský porcelán 24 dielov biely / platinový vzor pre 6 osôb Platina - obrázok

BOGUCICE

SCANIA

Jedálenská súprava poľský porcelán 24 dielov...

180,24
219
-17.7%
BLACk.
AGAWA GOLD, https://konsimo.sk/kolekcie/agawa-gold/ Jedálenská súprava poľský porcelán pre 6 osôb, 25 dielov biely / zlatý vzor Zlato - obrázok

BOGUCICE

AGAWA GOLD

Jedálenská súprava poľský porcelán pre 6 osôb,...

262,54
319

Položky stolového riadu

Stolový riad sa predáva v mnohých zaujímavých variantoch, ktoré sa líšia nielen obsahom, ale aj dizajnom a počtom jednotlivých kusov. Zvyčajne sa stolový riad skladá z niekoľkých tanierov (ploché taniere, hlboké taniere, raňajkové taniere). Väčšie súpravy obsahujú aj rôzne druhy stolového skla, šalátové misy, misky na nápoje atď.

Najmenšie dostupné súpravy zvyčajne obsahujú sadu riadu pre 6 osôb a môžu pozostávať až z 18 položiek. To znamená, že najväčšie súpravy (pre 12 osôb) obsahujú viac ako 100 rôznych položiek! Niet však pochýb o tom, že takáto súprava riadu sa vám doma bude hodiť. Mať ich sa odporúča najmä ľuďom, ktorí radi pozývajú priateľov a rodinu na obed alebo večeru. Priatelia a rodina určite ocenia takéto jedinečné prostredie na stolovanie.

zastawa stołowa elementy