Typy stolového riadu
Stolový riad sa skladá z rôznych prvkov, ktoré spolu dodávajú stolu eleganciu. Čo by sa teda malo objaviť na stole?
Stolový riad - zloženie
Kompletný riad pozostáva z:
-Pri výbere sady príborov majte na pamäti, že typ a množstvo potrebného príboru závisí od podávaného jedla. Na stole sa však môžu objaviť pred aj počas servírovania jednotlivých jedál. Je dôležité dodržiavať určité poradie, v ktorom sú usporiadané.
-Príbory - do tejto skupiny patria všetky príbory používané na servírovanie a stolovanie.
-Skleničky - typ stolového skla určený na podávanie alkoholických nápojov. V závislosti od konkrétneho nápoja sa líšia veľkosťou misky, tvarom a veľkosťou nohy.
-Sklenice - sú sklenené nádoby určené na podávanie nealkoholických nápojov a niektorých liehovín (napr. whisky). Dlhšie modely sú naopak vhodné na prípravu dlhých nápojov.
Názvy stolového riadu
Nižšie uvádzame zoznam najužitočnejších doplnkov na prestieranie stola:
M plytký tanier - najuniverzálnejší tanier s priemerom 24-27 cm.
Dezertný tanier - označuje sa aj ako raňajkový tanier, zvyčajne má priemer 17-21 cm.
Hlboký tanier - čo je tanier na polievky, šaláty, cestoviny atď. s priemerom 21-24 cm.
Šalátový tanier - malá hlboká miska s priemerom približne 18 cm.
Tanier - plytká miska oválneho tvaru, na ktorej sa podáva jedlo, najmä mäso, ryby atď.
Ravier - o niečo hlbší tanier na podávanie občerstvenia a predjedál.
Waza - hlboký tanier, ktorý sa používa na servírovanie polievok. Po stranách má úchyty a na vrchu pokrievku.
Omáčková panvica - používa sa na servírovanie omáčok.
Šálka - je výrobok určený na kávu, čaj a iné horúce nápoje. Má jemné ucho.
Podšálka - malý tanierik, ktorý sa používa ako podšálka pre šálku.
Hrnček - používa sa na čaj a iné horúce nápoje. Má rukoväť, vďaka ktorej je praktický a funkčný.
Etaser - tanier v tvare pyramídy na servírovanie ovocia a koláčov.
Čajník - podobne ako kanvica nádoba, v ktorej sa podáva horúca voda, čaj atď. Je vybavená veľkou rukoväťou a pokrievkou.
Pampúšik - čo je malá kanvička na mlieko do kávy.
Cukornička - nádoba na servírovanie cukru na stôl.
Bujón - šálka o niečo väčších rozmerov, ktorá sa používa na odoberanie polievky z téglika.
Položky stolového riadu
Stolový riad sa predáva v mnohých zaujímavých variantoch, ktoré sa líšia nielen obsahom, ale aj dizajnom a počtom jednotlivých kusov. Zvyčajne sa stolový riad skladá z niekoľkých tanierov (ploché taniere, hlboké taniere, raňajkové taniere). Väčšie súpravy obsahujú aj rôzne druhy stolového skla, šalátové misy, misky na nápoje atď.
Najmenšie dostupné súpravy zvyčajne obsahujú sadu riadu pre 6 osôb a môžu pozostávať až z 18 položiek. To znamená, že najväčšie súpravy (pre 12 osôb) obsahujú viac ako 100 rôznych položiek! Niet však pochýb o tom, že takáto súprava riadu sa vám doma bude hodiť. Mať ich sa odporúča najmä ľuďom, ktorí radi pozývajú priateľov a rodinu na obed alebo večeru. Priatelia a rodina určite ocenia takéto jedinečné prostredie na stolovanie.