Jak oživit obývací pokoj s tmavým nábytkem?

Dizajn interiéru je založený na rovnováhe medzi jednotlivými prvkami. Je potrebné posúdiť nielen ich farebnú zladenosť, ale aj funkciu, ktorú plnia. V poslednom čase sú obľúbené tmavé miestnosti. Dnes vyriešime jeden z najčastejších problémov: ako oživiť obývaciu izbu s tmavým nábytkom? 
jak rozjaśnić salon z ciemnymi meblami

Ako rozjasniť tmavú miestnosť? Všeobecné zásady dizajnu

Už dlhšie premýšľate, ako rozjasniť tmavú miestnosť? Napriek zdaniu to nie je ťažké, ak sa vyhnete základným chybám. Výrazné kompozície s množstvom tmavých odtieňov majú veľmi jemnú štruktúru.

Len si to predstavte: ak na čiernej karte urobíte malú bielu bodku - bude veľmi viditeľná. Navyše to bude prvý prvok, ktorý upúta váš pohľad. Veľmi podobne to funguje aj v prípade interiérového dizajnu. Takže si musíte uvedomiť, že predovšetkým by ste sa mali vyvarovať preháňania. Niekedy stačí jediný kontrastný prvok, ktorý úplne zmení vnímanie dekoru. Keď už hovoríme o kontraste...

jak rozjaśnić pokój

Využite kontrastný efekt alebo ako rozjasniť miestnosť s tmavým nábytkom?

Ako oživiť miestnosť s tmavým nábytkom? Je to jednoduché - použite kontrast! V tmavých miestnostiach by ste mali zabezpečiť prítomnosť niekoľkých svetlejších bodov. Jedným z nich je napríklad biela stojacia lampa. Zaujímavý efekt môžu priniesť aj zavesené okrúhle hodiny s bielym ciferníkom na stene.

Treba si tiež uvedomiť, že súčasťou odpovede na otázku: Ako rozjasniť tmavú miestnosť, je umiestnenie jednotlivých prvkov. Nesmú byť príliš blízko seba, aby nevytvárali ohromujúci efekt. Taktiež ich v interiéri neusporiaďte tak, aby boli od seba príliš vzdialené, pretože potom bude sila rozjasnenia príliš nízka.

Všeobecné pravidlo, ako rozjasniť miestnosť s tmavým nábytkom, znie: prispôsobte počet svetelných prvkov veľkosti miestnosti. V prípade malých miestností - postačia tri doplnky. Pre stredne veľké miestnosti približne päť. Na druhej strane, veľké miestnosti si môžu vyžadovať o niečo viac. Len nezabudnite umiestniť dekorácie v približne rovnakej vzdialenosti od seba. Pomôže to zachovať rovnováhu.

Ako oživiť miestnosť ďalším nábytkom?

V situácii, keď chcete namiesto doplnkov použiť nábytok na oživenie miestnosti, budete musieť použiť trochu viac fantázie. Tu kontrast nebude vždy dobrým riešením (aj keď ho samozrejme môžete použiť). Je lepšie zvážiť farbu, ktorá je podobná nášmu usporiadaniu - ale o niekoľko tónov svetlejšia.

Ako môžete takto rozjasniť miestnosť? Môžete použiť viac nábytku (napríklad konferenčný stolík, komodu a podnožky). Založte na nich až polovicu usporiadania miestnosti. Výsledný efekt bude veľmi prirodzený a v súlade s pôvodným zariadením.

Farby na oživenie interiéru - na čo sa zamerať?

Pri diskusii o tom, ako zariadiť tmavú obývaciu izbu, sa oplatí oprieť o metodiku výberu farieb pre usporiadanie. Pokiaľ ide o farby, ktoré rozjasnia interiér, máte na výber tri možnosti. Prvým je zvoliť svetlejšie tóny tej istej farby, na ktorej ste založili celé usporiadanie. To je zďaleka najjednoduchšie a najrýchlejšie realizovateľné. Druhou možnosťou je vybrať si farbu, ktorá je na palete farieb susedná s farbou v našom usporiadaní. Môžeme sa tiež nechať zlákať na výber o niečo svetlejšieho odtieňa. Tretím spôsobom je použitie farebného kruhu.

kolory rozjaśniające wnętrze

Liek na rozjasnenie tmavej obývačky - farebné koleso

Ako oživiť tmavú obývaciu izbu pomocou farebného kruhu? Najlepší spôsob je vybrať si správnu kontrastnú farbu. Nie je to však vždy také jednoduché ako v prípade čiernej a bielej. Preto má zmysel použiť farebné koleso. Pravidlo je jednoduché: nájdite odtieň vášho usporiadania a vyberte farbu, ktorá je na opačnom konci kolesa, aby bola kontrastná. Môžete si byť istí, že kompozične bude všetko bezchybné.