Druhy čalúnnickej peny – zistite o nich všetko!

Hoci na to často nemyslíme, je zodpovedný za naše pohodlie pri sedení v obľúbenom kresle. Dobre zladené typy čalúnnickej peny zabezpečujú optimálnu pružnosť a mäkkosť, vďaka čomu je kreslo alebo pohovka výnimočne pohodlná. Na čo by sme si teda mali dávať pozor? 
Rodzaje pianki tapicerskiej

Aký význam má tvrdosť čalúnnickej peny?

Parametrom, ktorý najviac ovplyvňuje ponúkaný komfort a použitie konkrétnej čalúnnickej peny, je jej tvrdosť. Určuje ju najmä hustota peny - čím je hustota vyššia, tým je menej náchylná na deformáciu, čo umožňuje dlhšie používanie.

pianka tapicerska na siedzisko

Tvrdosť čalúnnickej peny sa určuje označením pozostávajúcim z písmena T (bežná pena), R (polyéter), RF (nehorľavá pena) alebo HR (vysoko odolná pena) a čísla označujúceho jej hmotnosť na meter kubický. Najbežnejšie peny sa pohybujú od T14 (ľahká a mäkká pena získaná metódou voľného penenia) až po T30SG (ťažká pena s certifikátom nehorľavosti), hoci možno nájsť aj varianty T35. Najľahšia pena sa používa najmä na matrace, operadlá stoličiek alebo záhradné vankúše. Peny s nízkou hustotou, nízkou tuhosťou a nízkou pružnosťou - T18 a T21 sa používajú najmä na zvukovú izoláciu, opierky rúk, doplnky čalúnenia alebo čalúnenie dverí.

Pena s vysokou hustotou T25 je jednou z najčastejšie používaných pri výrobe nábytku, najmä vďaka jej všestrannému využitiu za stále prijateľné ceny. Čoraz častejšie sa používajú aj akustické peny, t. j. vysokokvalitné polyuretánové dosky, ktoré majú na jednej strane špeciálnu povrchovú úpravu, ktorá pomáha zachytávať zvuk. 

Ktorá čalúnnická pena na sedadlo?

Keď poznáte základné typy hubiek na čalúnenie, môžete pokračovať a vedome si vybrať správny typ v závislosti od účelu použitia. Napríklad - ktorá čalúnnická pena na sedadlo bude najlepšia? Nepochybne pôjde o predmet, ktorý sa intenzívne používa a je vystavený značnému tlaku. Preto bude vhodná len pena T25 alebo T30 - jej vysoká odolnosť proti deformácii, pohodlie, pevnosť a pružnosť vám umožnia pohodlné sedenie na pohovke, gauči alebo kresle, v ktorom sa používa. Použitie ešte hustejšej peny T35 nepochybne zvýši pohodlie a odolnosť nábytku, ale výrazne ovplyvní jeho cenu, preto ju nájdete len v najdrahších modeloch.

Pena na sedadlo - čo ešte treba zvážiť?

Pri navrhovaní alebo výmene sedadla v nábytku je vhodné zohľadniť nielen tvrdosť čalúnnickej huby, ale aj ďalšie parametre, ako je tuhosť a hrúbka. Prvé z nich možno nájsť aj vo forme číselného označenia, ktoré sa uvádza ako ďalšie dvojmiestne číslo, hneď po uvedení tvrdosti (hustoty). Stupnica peny na trhu je dnes od 18 do 60, pričom pod 30 sa považujeme za mäkké peny a nad 30 za tvrdé peny. Ak tento parameter nie je uvedený, možno predpokladať štandardný rozsah (napr. pre T25 by to bolo 44 a pre T14 by to bolo 18). 

Pianka na siedzisko
pianki akustyczne

Hrúbka peny na sedenie by mala byť prispôsobená typu nábytku. V prípade stoličky by sa mala pohybovať v rozmedzí 3 až 6 centimetrov, u kresla v rozmedzí 3 až 7. Samozrejme, treba zohľadniť aj dizajn samotného nábytku a ostatné konštrukčné prvky. Jedno je isté - optimálnym prispôsobením peny nábytku a jeho používaniu si môžete zabezpečiť, že budete zakaždým spokojní s jeho pohodlím.