Martindaleov test – čo je to a čo určuje?

Každý, kto si niekedy prezeral čalúnený nábytok, sa pri zvažovaní jeho kúpy väčšinou zameral na jeho vzhľad, textúru a štruktúru. Dôležité je však aj to, akú má materiál odolnosť. Na určenie odolnosti bol navrhnutý Martindaleov test. Čo presne nám prezrádza? 
Martindale test

Prečo venovať pozornosť testu Martindale?

Rozkladacie pohovky, pohovky s funkciou spania, prípadne trojmiestne pohovky? Nezáleží na tom, aký typ nábytku si kúpite do svojho domova! Trvanlivosť čalúnenia je parameter, ktorý určuje, ako dlho si budeme môcť naplno užívať funkčnosť nášho nového nábytku. Zároveň nám umožní zachovať vhodnú estetiku, ktorá zaujme každé oko.

Zavedenie označenia trvanlivosti, ktoré je možné vďaka testu Martindale, umožňuje znížiť obavy z príliš rýchleho opotrebovania materiálu, čo priamo ovplyvňuje potešenie z používania nábytku. Nemusíte sa obávať, že pri každom použití môže dôjsť k trvalému poškodeniu, ktoré zníži jeho estetickú a funkčnú hodnotu.

Tieto označenia tiež umožňujú, aby ste za kus nábytku nepreplatili. Nízka odolnosť látky voči oderu nám ukazuje, že by sme nemali investovať veľa peňazí, pretože si budeme musieť rýchlo kúpiť niečo nové.

Test ścierania Martindale

Čo je Martindaleov test a ako funguje?

Tento test sa používa najmä v Európe, podobne ako Wyzenbeekov test v Spojených štátoch. V prvom aj druhom prípade sa testom určuje odolnosť čalúnenia proti oderu. Ako presne to vyzerá?

Materiál sa testuje pomocou česanej vlny, ktorá je rozložená do osmičiek. To má napodobniť prirodzený proces opotrebovania a umožniť tak čalúnenie opotrebovať "nenápadne a postupne". Každý pohyb osmičky sa spočíta, a keď sa na látke začnú objavovať viditeľné poškodenia, počet pohybov sa stane hodnotou, ktorú čalúnenie v teste získalo. Ako si môžete ľahko domyslieť, čím vyššia hodnota, tým je materiál odolnejší. 

Na svete existuje množstvo rôznych tabuliek a stupníc, ktoré určujú, za akých podmienok je látka použiteľná. Je užitočné vedieť, že tieto hodnoty sa menia v závislosti od toho, aká tvrdá je látka, ktorá čalúnenie obklopuje. Napríklad - na domáce použitie sa pri mäkkej pene považuje za dostatočnú hodnota 10 000 cyklov. Samozrejme, výrobky od spoločností s dobrou povesťou môžu mať tieto hodnoty oveľa vyššie - aj do niekoľko stotisíc cyklov. Určite nás nesklame, ak vsadíme na nábytok Konsimo - vrátane rohovej sedačky NORIS do obývačky.

Teraz, keď už vieme, čo je Martindaleov test a ako tento proces prebieha, stojí za to sa naň pozrieť bližšie.

Martindaleov test oderu - ktoré hodnoty sa oplatí zvoliť?

Teoreticky, ako už bolo uvedené, čalúnenie, ktoré v teste dosiahlo 10 000 cyklov, už môže byť schválené na súkromné použitie. Schválené je tu kľúčové slovo, pretože to neznamená, že pôjde o vynikajúci materiál - je veľmi pravdepodobné, že sa na ňom pomerne rýchlo začnú objavovať viditeľné poškodenia. Preto sa oplatí zamerať sa na vyššie hodnoty, ktoré zvyčajne ponúkajú všetky spoločnosti, ktoré si vážia samy seba.

Test oderu Martindale sa často označuje ako ISO 12947-2:2000, takže práve hodnotu vedľa tohto označenia by sme mali hľadať na každom posudzovanom nábytku. 

odporność tkaniny na ścieranie

Aké hodnoty sú zvyčajne dostatočné?

-10 až 15 tisíc - to je hodnota, ktorá postačuje na príležitostné použitie v domácnosti.

-15 až 25 tisíc - tu už hovoríme o každodennom, štandardnom používaní vrátane premietania filmov a stretnutí s priateľmi a rodinou.

-25 000 až 30 000 - tieto hodnoty umožnia používať pohovku alebo rohovú sedačku aj ako posteľ bez toho, aby ste sa museli obávať príliš rýchleho opotrebovania látky.

-30 až 40 000 - to je hodnota, ktorá sa bude hodiť do kancelárie.

-Viac ako 40k - toto je nábytok, ktorý bude dostatočne robustný, aby si poradil aj vo verejnom prostredí.

Test ścieralności Martindale

Ako vidíte, Martindaleov test oderu nám poskytuje praktické poznatky o tom, aké využitie môže mať konkrétny kus nábytku. Takisto nám prezradí, ako dlho môžeme očakávať, že nám nový nákup vydrží. Oplatí sa vsadiť na riešenia, ktoré zodpovedajú vysokým hodnotám, aby sme mali istotu, že kus nábytku vydrží dlhé roky.