Ako zariadiť byt v industriálnom štýle?

Industriálny štýl sa zrodil v Spojených štátoch v polovici 20. storočia v opustených továrenských priestoroch. Charakterizujú ho priestory, drsnosť stien, šikmé okná a láska vdýchnuť starým veciam nový život. Ako vyzerá byt v industriálnom štýle? 
mieszkanie w stylu industrialnym

Industriálny štýl alebo bývanie v lofte - aké sú jeho charakteristiky?

Pri pomyslení na industriálny štýl dizajnu by sme si mali v mysli predstaviť červené tehlové steny, holé žiarovky, surovosť betónu a nábytok s čierno natretou oceľou. Industriálnym interiérom dominujú tmavé farby, ktoré v byte vytvárajú zvláštnu atmosféru. Štýl industriálneho dizajnu nebude vyhovovať tým, ktorí hľadajú dokonale vyleštené, katalógové riešenia. Aby mal dom tohto typu dušu, jeho majiteľ by ho mal zariadiť s vášňou.

mieszkanie w stylu loft

Aké materiály použiť v byte v industriálnom štýle?

Priemyselné bývanie je založené na surových dokončovacích materiáloch, ako je betón, kov, sklo alebo tehla. To však neznamená, že tu nie je miesto pre teplé drevo! To sa však do interiéru vnáša v zostarnutom alebo stmavenom prevedení. Dôležitá je konzistencia: industriálny štýl sa skôr orientuje na tmavé, sýte farby. Vysoké stropy a panoramatické zasklenie vytvárajú ideálne podmienky na vytvorenie industriálneho priestoru, čo však neznamená, že podobné usporiadanie nemožno vytvoriť v malom bytovom dome. Stačí použiť dokončovacie materiály, ako sú dekoratívne omietky, červené tehly, vinylové panely vo farbe tmavého dreva na podlahe a tmavá farba na stenách.

Ako zariadiť priemyselný dom?

Či už plánujeme industriálny interiér v paneláku alebo v rodinnom dome, musíme dobre naplánovať jeho vybavenie. Nábytok v tomto dizajnovom štýle je veľmi výrazný, takže s jeho použitím ako základu pre nás bude ľahké vytvoriť loft aj vo veľmi malom priestore. Nábytok tohto typu je minimalistický, pevný a pomerne masívny. Spravidla sa v ňom kombinuje drevo s práškovo lakovaným kovom. Farebnej schéme industriálneho nábytku dominuje čierna farba v kontraste s tmavým drevom, ale vyskytujú sa aj kontrastné biele plochy, ktoré rozjasňujú spravidla tmavé loftové interiéry.

Aký nábytok do spálne, obývačky a jedálne?

Zavedenie industriálneho štýlu v bloku alebo doma pomocou správneho nábytku. V spálni to bude masívna posteľ s matracom a tmavým záhlavím, kombinovaná so skriňou v rovnakom štýle a nočným stolíkom osadeným na kovovom ráme. Srdcom jedálne by zasa mal byť veľký stôl z podobných materiálov, teda z dreva a čierno natretého kovu. Pri takomto stole budú najlepšie vyzerať stoličky čalúnené čiernou ekokožou alebo jednoduché drevené modely s tmavým sedákom. V priestore obývačky bude ideálna jednoduchá tmavá pohovka, komoda s prvkami z čiernej laminovanej dosky a RTV stolík na kovových nohách. Na oživenie podkrovnej detskej izby sa odporúča zvoliť nábytok kombinujúci tmavohnedú farbu s čisto bielou. 

Jak umeblować dom industrialny
małe mieszkanie w stylu industrialnym

Ako dokončiť malý byt v industriálnom štýle - praktické tipy

Industriál je o priestranných interiéroch, ktoré sú plné svetla prúdiaceho cez veľké okná. To však neznamená, že industriálny byt v paneláku je niečo úplne nedosiahnuteľné. Pri jeho zariaďovaní sa oplatí pamätať na základné pravidlá: na steny použite tmavé, chladné farby, charakteristické prvky, ako sú architektonický betón alebo červené tehly, a podlahy zvoľte tmavej farby s viditeľnou štruktúrou dreva.

V interiéri by mali dominovať surové materiály, ako je kov, sklo, betón alebo tmavé drevo. Tie sa zavádzajú nielen pri povrchových úpravách, ale aj pri nábytku a dekoráciách, ktoré musia byť minimalistické. Dobre budú pôsobiť kovové lampy, kartáčované kúpeľňové armatúry alebo kovové rámy obrazov. Nemalo by sa zabúdať ani na úlohu zelených rastlín.