Obývacia izba v škandinávskom štýle – usporiadanie obývacej izby

Škandinávsky štýl sa vyznačuje elegantným minimalizmom, jednoduchosťou a útulnosťou. Tieto typy dizajnových prvkov sú obzvlášť žiaduce pri zariaďovaní miestností, ako je obývacia izba, kde sa prijímajú hostia. Ako si vytvoriť obývaciu izbu v škandinávskom štýle u vás doma? 
Salon w stylu skandynawskim

Inspirativní nápady pro obývací pokoj ve skandinávském stylu

Na zariadenie obývacej izby v škandinávskom štýle je potrebné poznať základné princípy tohto dizajnového štýlu. Tento štýl interiérového dizajnu, ktorý pochádza zo Škandinávie, sa riadil jedinečnými klimatickými podmienkami tejto krajiny. Vďaka malému množstvu denného svetla sú škandinávske interiéry navrhnuté tak, aby pôsobili svetlo a útulne bez ohľadu na počasie. Škandinávska obývacia izba je preto zvyčajne otvorená miestnosť s veľkými oknami. Nechýba v nej množstvo svetelných bodov a svetlé farby, ktoré odrážajú svetlo. Ktoré kusy nábytku tvoria obývaciu izbu v škandinávskom štýle?

mały salon w stylu skandynawskim

Aký nábytok vybrať do obývačky v škandinávskom štýle?

Nábytok v škandinávskom štýle je funkčný a pohodlný. Komody a skrine musia ponúkať dostatok úložného priestoru a pohovky a sedacie súpravy predovšetkým pohodlie. Škandinávsky nábytok sú spravidla výrobky v prírodnej farbe dreva, ale nechýbajú ani kombinácie s bielou, čiernou alebo dokonca tmavozelenou farbou. Medzitým pohovky alebo rohové sedacie súpravy veľmi často tvoria farebný prvok celého usporiadania, hoci môžu byť aj neutrálne - sivé alebo krémové. Ak však náš interiér nemá špecifický charakter, oplatí sa staviť na pohovku s čalúnením v horčicovej, tmavomodrej alebo tmavozelenej farbe. 

Škandinávsky dizajn obývacej izby v malom priestore

Pokiaľ ide o škandinávsky štýl, obývaciu izbu v paneláku je ťažké zariadiť tak, aby bola priestranná. Nie vždy si môžeme dovoliť zbúrať stenu a vytvoriť veľkú otvorenú miestnosť, takže musíme pracovať s priestorom, ktorý je k dispozícii. Aj malú obývačku v škandinávskom štýle však možno rozdeliť na funkčné zóny, napríklad na jedálenský kút a dennú oddychovú zónu. Jediné, čo musíte urobiť, je zabezpečiť, aby každá z týchto zón bola čiastočne a opticky oddelená. Hranicu možno vytýčiť napríklad rohom alebo pohovkou. 

Salon w stylu skandynawskim inspiracje
Pokój dzienny w stylu skandynawskim

Ako zariadiť malú obývačku v škandinávskom štýle?

Obývacia izba v škandinávskom štýle v paneláku by mala byť čo najsvetlejšia. Tu sa oplatí staviť na bielu farbu - biele steny, biely nábytok, textílie v odtieňoch bielej. Svetlá farba účinne odráža svetlo, čo vyvoláva dojem optického zväčšenia priestoru. Vďaka kontrastným doplnkom nebude zariadenie pôsobiť sterilne, ale elegantne. Môžeme sa rozhodnúť aj pre obývaciu izbu v sivej alebo béžovej farbe, prípadne tieto dve farby rovnoprávne kombinovať. Drevený nábytok vyzerá prekvapivo dobre na sivých stenách, zatiaľ čo béžové dekorácie zahrejú charakter chladnej sivej. 

Obývacia izba v škandinávskom štýle - inšpirácia

Ako navrhnúť obývaciu izbu v škandinávskom štýle? Interiéry tohto typu sú založené na zemitých farbách. V obývacích izbách v škandinávskom štýle prevláda snehobiela, nebesky modrá, hnedá a béžová farba dreva, mračná sivej a čiernej, ktoré kontrastujú a zároveň sa kombinujú. Obývacia izba v škandinávskom štýle preto musí byť založená na jednej alebo maximálne dvoch farbách, aby bol celkový vzhľad elegantný, harmonický a minimalistický. V takomto interiéri dobre vyzerá nábytok, ktorý imituje prírodné drevo, prípadne v kombinácii s farebnými čielkami alebo nožičkami. Na druhej strane, textílie sú prevažne prírodné - máme tu bavlnu, ľan a semiš, ktoré vnášajú do interiéru prvok luxusu. 

Meble w stylu skandynawskim

Ako ľahko sa dá prejsť na škandinávsky štýl?

Výberom škandinávskeho štýlu môžeme výrazne znížiť náklady spojené s nákupom nábytku, pretože v prípade severských úprav platí, že menej je viac. Zameriavame sa na minimalizmus, preto do obývačky v škandinávskom štýle stačí vložiť pohovku, konferenčný stolík a jednu komodu alebo knižnicu. Vďaka zníženému počtu kusov nábytku je interiér priestrannejší a ľahšie sa čistí. V škandinávskej obývačke samozrejme nesmú chýbať ani textílie, ktoré z nej robia útulnú a teplú miestnosť. Pohovka by preto mala byť vybavená dekoratívnymi vankúšmi s geometrickými vzormi alebo kvetinovými motívmi a okná by mali mať závesy, ktoré sa stanú ich elegantnou kulisou. Dobre poslúži aj dlhý tkaný koberec na podlahe a niekoľko nevyhnutných doplnkov, ako sú obrazy v drevených rámoch alebo zelené rastliny v keramických kvetináčoch.