Zodpovedajúca farba pohovky

Akú farbu pohovky si vybrať do obývačky?

Akú farbu pohovky si vybrať do obývačky?

Obývacia izba bez pohovky? My hovoríme, že určite nie! Interiér, v ktorom prijímame hostí a trávime voľný čas, by mal spĺňať naše požiadavky nielen na pohodlie, ale aj na estetiku. A to nie je ťažké, keď je uprostred miestnosti krásna, oku lahodiaca a pohodlná pohovka. Cieľ je teda jasný - len ako ho dosiahnuť? Svetlá béžová, modrá alebo snáď červená? Pokiaľ ide o pohovky do obývačky, výber je takmer nekonečný. Rozhodnutím o farbe nábytku do obývačky môžete ovplyvniť celkový dizajn interiéru. Veľa závisí aj od toho, akú funkciu má pohovka plniť: pohodlné sedenie, ktoré ladí s miestnosťou, alebo štýlová, výrazná dekorácia?

Akú farbu pohovky si mám vybrať: svetlú alebo tmavú?

Na výber je široká škála modelov, ktoré zaujmú svojimi módnymi farbami. Rozdeľme ich do dvoch základných skupín: svetlé a tmavé. Podľa zásad interiérového dizajnu svetlý nábytok v obývacej izbe opticky zväčšuje priestor. Sú ideálne do malých bytov, ktorým chýbajú útulné akcenty. Aj slabo osvetlená obývacia izba bude pôsobiť priestrannejšie a svetlejšie, než v skutočnosti je, ak do jej stredu umiestnite pohovku vo svetlých béžových alebo jemných sivých odtieňoch. Najmä posledne menovaný odtieň je obľúbený vďaka svojej univerzálnosti: všetky odtiene sivej sa dokonale hodia do domáceho interiéru a vytvárajú zaujímavé kombinácie s inými farbami.

Na druhej strane, tmavé pohovky sú ideálne do priestranných a svetlých obývacích izieb, ktoré majú dostatok miesta pre iný nábytok. Pohovka v rubínovo červenej alebo fľaškovo zelenej farbe bude pôsobiť veľmi elegantne, najmä ak ju doplníte svetlými doplnkami. Ak však túžite po oveľa exkluzívnejšom vzhľade, odporúčame kombinovať tmavé pohovky s rovnako tmavými farebnými stenami: tento trend dominuje interiérom už niekoľko sezón a je odvážnou inšpiráciou, s ktorou radi experimentujeme v priestranných obývacích izbách.

Farebná pohovka: záleží aj na odtieni

Farebné pohovky vo výrazných odtieňoch sú veľmi obľúbené už niekoľko sezón. V čom spočíva ich príťažlivosť? Odvážna interpretácia farieb! Doplnok v tomto štýle je skvelým nápadom, ako vniesť do interiéru oveľa viac sviežosti a ľahkosti. Obyčajný kus nábytku do obývačky sa zmení na zaujímavý doplnok, ktorý ťažko prejde ľahostajne. Je to dobrá voľba najmä pre tých, ktorých obývacie izby pôsobia nudne a bez energie. Červená alebo žltá pohovka vráti miestnosti jej niekdajšiu slávu. Nábytok do obývačky v intenzívnych farbách vám tiež umožní vytvoriť vo vašej domácnosti kontrast: napríklad modrá vyzerá skvele na pozadí snehobielej aj kanárikovo žltej.

Ako do interiéru obývačky zakomponovať nábytok v intenzívnych farbách? S takýmito originálnymi doplnkami je ľahké to prehnať. Ak sa rozhodneme pre pohovku v živom dizajne, rezignujme na ďalšie farebné dekorácie - mala by sa stať prvkom, ktorý upúta pozornosť pri vstupe do obývačky. To je dôležité najmä v prípade miestností s menšou plochou. Ak však samotná pohovka nestačí na dosiahnutie požadovaného sviežeho efektu, je vhodné doplniť nábytok ďalšími farebnými textíliami, ako sú vankúše, deky a prehozy, ako aj obrusy alebo závesy. Ďalším obľúbeným trendom, ktorý sa z našich obývacích izieb nevytráca, sú pastelové farby. Milujeme ich! Cukrové pohovky v púdrovo ružovej alebo vyblednutej žltej farbe vyzerajú skvele v malých aj priestranných izbách. Je oveľa jednoduchšie zladiť ich s doplnkami z rovnakej farebnej palety. Predstavte si pohovku v svetlej tyrkysovej farbe, ozdobenú tmavomodrými vankúšmi a umiestnenú pri stene vo výraznej modrej farbe: takáto odvážna kombinácia vytvára mimoriadne atraktívny trojrozmerný efekt. Hĺbku možno dosiahnuť aj použitím iba jednej farby. Biele steny a nábytok doplnené len kontrastnými čiernymi doplnkami sú pre milovníkov minimalizmu.

Akú farbu pohovky si mám vybrať?

Farebná pohovka je nepochybne jedným z najhorúcejších trendov v interiérovom dizajne. Je ťažké prejsť okolo nej ľahostajne, čo nás vôbec neprekvapuje! Nábytok do obývačky už dávno nie je len tým, čo naznačuje jeho názov. Vďaka nim môže interiér nadobudnúť novú tvár: je oveľa útulnejší, energickejší a plný života. Výber farebnej pohovky závisí nielen od veľkosti a dizajnu obývačky, ale aj od charakteru jej obyvateľov. Preto sa pri výbere odporúča riadiť predovšetkým vlastnými preferenciami. Tento malý, pohodlný kus nábytku zapadne do každej miestnosti, poskytne dostatok pohodlia a navyše zmení charakter interiéru na nadčasovejší. Nedovoľte, aby pohovka bola len kusom nábytku v obývacej izbe. Nech je pútavá, zaujímavá, nech podčiarkuje charakter majiteľa a odráža jeho životný štýl: ak zohľadníme tieto faktory, ľahko nájdeme dokonalý model snov!