Rohová pohovka alebo rozkladacia pohovka? Zistite, čo si vybrať

Pri výbere tohto nábytku, ktorý je v našej domácnosti taký dôležitý, sa často pýtame, čo je lepšie: rohová pohovka alebo rozkladacia pohovka?

POHODLNÁ A ŠTÝLOVÁ OBÝVACIA IZBA

Dá sa povedať, že srdcom každej obývačky je sedacia súprava vybavená správnym nábytkom. Gauče, pohovky, rohové sedacie súpravy... to nie sú obyčajné kusy nábytku. Gauče sú s nami každý deň. Upokojujú nás po náročnom dni, umožňujú nám pohodlne sa natiahnuť, keď sme chorí, vítajú našich hostí, umožňujú nám sledovať televíziu a trpezlivo znášajú, keď na ne skáču deti. Pri výbere tohto veľmi dôležitého kusu nábytku v našej domácnosti sa často pýtame, čo je lepšie: rohová pohovka alebo rozkladacia pohovka? Výber závisí od viacerých faktorov, veď v niektorých prípadoch bude mať väčší zmysel funkčná pohovka, v iných elegantná rohová pohovka.

Aby sme správne usporiadali pohovku v obývacej izbe, musíme zvážiť, aké činnosti sa na pohovke najčastejšie vykonávajú. Mala by sa používať na sledovanie filmov alebo rozprávok s celou rodinou, alebo snáď ako pohodlné miesto na čítanie kníh alebo počúvanie hudby? Alebo si snáď niektorý z členov našej rodiny rád zdriemne v obývačke? Pri výbere nezabudnite zvážiť potreby všetkých spolubývajúcich - obývacia izba je náš spoločný priestor a pohovka je kus nábytku, ktorý sa bezpodmienečne musí zdieľať! Druhým aspektom, ktorý treba zohľadniť pri zvažovaní, čo bude pre nás lepšie: rozkladacie pohovky alebo rohové sedacie súpravy, je nepochybne veľkosť miestnosti, od ktorej závisí aj veľkosť a tvar nábytku. Samozrejme, mali by sme brať do úvahy aj farebnosť a štýl interiéru - aby pohovka alebo rohová sedačka dokonale splynula s okolím, alebo naopak, premyslene kontrastovala.

POHOVKY - PRAKTICKÉ A ŠTÝLOVÉ

Aký je rozdiel medzi pohovkou a rohovou pohovkou? Predovšetkým veľkosť a tvar. Pohovky sú vo všeobecnosti menšie ako rohové pohovky, pozostávajú z jedného modulu a nemajú funkciu spania. Ich pravouhlý tvar ich robí mobilnejšími a opticky ľahšími. Pohovky sa dajú ľahko premiestniť v prípade plánovaných zmien dispozície. Zaberajú jednu stenu a môžu sa používať aj ako samostatne stojaci kus nábytku uprostred obývacej izby. Tento nábytok je ideálny do malých interiérov, ťažko umiestniteľných obývacích izieb a miestností bez pravých uhlov, s množstvom presklení alebo výklenkov.

Ak chcete mať veľkú plochu na sedenie a máte priestranný interiér, nič vám nebráni použiť v jednej miestnosti dve pohovky alebo pridať ďalšie kreslá či pufy. K pohovke môžete pristupovať ako k dekorácii obývačky - vyberte si originálny tvar operadla, výraznú farbu alebo atraktívny materiál čalúnenia. Môžeme sa zamerať aj na praktický aspekt a hľadať pohovku s funkciou spania, ktorá bude cez deň slúžiť ako pohodlné miesto pre členov rodiny a hostí a v noci ako ďalšia plocha na spanie. Ako si vybrať správnu pohovku na spanie sa dozviete v samostatnom článku.

ROH - VEĽKÝ KOMFORT

Doslova veľký! Práve tým sa rohová rozkladacia pohovka líši od rozkladacej pohovky. Zatiaľ čo rohové pohovky môžu zaberať veľmi málo miesta a môžu byť určené napríklad len pre dve osoby, rohové pohovky potrebujú oveľa viac priestoru. Pozostávajú z dvoch modulov spojených v pravom uhle. Tento nábytok je určený najmä do priestranných obývacích izieb, kde môže dosiahnuť správne zobrazenie a okrem funkčných vlastností bude aj výrazným vizuálnym prvkom, ktorý dodá interiéru určitý charakter.

Rohové sedacie súpravy poskytujú pohodlie pri sedení, pololežiacej a ležiacej polohe. Vďaka dostatočnému priestoru na sedenie je tento nábytok ideálny ako centrum spoločenských stretnutí. Dôležité je, že prevažná väčšina modelov je vybavená funkciou spania a má veľký kontajner na lôžkoviny. To znamená, že na nich môžeme spať s hosťami a sami ich používať ako prístelky.

V malých bytoch nemusí byť rohová sedačka v obývacej izbe taká prispôsobivá ako pohovka. Musíte si dobre premyslieť, či nebude preplňovať priestor. Takisto si musíte dôkladne premyslieť, či má byť nábytok orientovaný vpravo alebo vľavo, pretože zaberá dve steny v miestnosti a obmedzený priestor znamená, že pred jeho použitím musíte premyslieť každý jeho kúsok. Ak je však interiér dostatočne veľký, rohová sedačka nemusí byť v rohu miestnosti, ale môže byť predĺžená do stredu. Jej tvar dokonale vymedzí samostatnú plochu na sedenie v miestnosti a dodá celku osobitý charakter. Aby sa rohová sedačka stala nielen pohodlným stredobodom obývačky, ale aj jej ozdobou, môžeme si ľubovoľne vybrať štýlové doplnky a dekorácie. Stojí za zmienku, že pri obstarávaní rohovej pohovky by sme mali zvoliť tlmené farby - vzhľadom na jej veľké rozmery by nemala ohúriť, ale poskytnúť dobré pozadie pre výrazné textílie.

Aby sme zhrnuli naše úvahy o tom, čo je lepšie vybrať: rohovú sedačku alebo pohovku, vždy je potrebné zvážiť dve hlavné otázky - funkciu, ktorú od nábytku očakávame, a množstvo priestoru, ktoré máme v byte alebo dome k dispozícii. V závislosti od týchto parametrov si môžeme vybrať zo širokej ponuky kompaktných, štýlových pohoviek alebo veľkých, pohodlných rohových pohoviek!