Dokonalá pohovka – tipy na výber pohovky

Zriadiť si vlastný relaxačný kútik je celkom náročné.

Ako si vybrať ideálnu pohovku?

Zriadenie vlastného relaxačného kútika nie je malá výzva. Je to miesto na relaxáciu, stretávanie sa a oddych. Centrom relaxačného kútika je, samozrejme, pohovka alebo gauč, ktorý musí spĺňať niekoľko našich požiadaviek. Mala by byť pohodlná a funkčná, tvarovo a farebne ladiť s celým interiérom, aby ju všetci členovia rodiny a hostia s radosťou využívali! V tomto článku vám poradíme, akú pohovku alebo gauč si vybrať, aby ste na nej mohli pohodlne odpočívať každý deň.

Aký je rozdiel medzi pohovkou a gaučom?

Na začiatku je potrebné objasniť hlavné rozdiely medzi pohovkou a gaučom. Pohovka je kus nábytku, ktorý sa primárne používa na sedenie. Pohovky sú zvyčajne nižšie, rozľahlejšie a mäkšie. Svojimi zaoblenými tvarmi dokonca vyzývajú, aby ste sa na chvíľu ponorili do ich mäkkej výplne. Je pohovka polohovateľná? Nie, a to je hlavná vlastnosť, ktorá ju odlišuje od pohovky alebo rozkladacej pohovky. Tento kus nábytku nemá funkciu spania, slúži len ako sedadlo. Vzhľadom na svoju funkciu sa pohovka najlepšie hodí do obývačky, pracovne a tiež do spálne ako ďalší kus nábytku na relaxáciu pri dobrej knihe. Pohovka je ideálna na použitie v malom byte, pretože nezaberá veľa miesta. Rozkladacia pohovka, hovorovo nazývaná aj "pohovka" alebo "rozkladacia pohovka", je kus nábytku 2 v 1, ktorý môže slúžiť ako prístelka. Je to obzvlášť užitočné a funkčné, ak si chcete kúpiť rozkladaciu pohovku do malého bytu alebo ak máte často hostí na prenocovanie. Je to tiež dobrá voľba pri otázke, čo je lepšie: posteľ alebo pohovka? Pohovka bude cez deň slúžiť ako pohovka a v noci sa zmení na pohodlnú a priestrannú posteľ. Aby sme si vybrali správny kus sedacieho nábytku, musíme si odpovedať na základnú otázku: potrebujeme rozkladací gauč alebo rozkladaciu pohovku. To je východiskový bod pre ďalšie úvahy pri výbere ideálneho výrobku.

Charakteristika ideálnej pohovky

Nájsť pohovku do obývačky alebo rozkladaciu pohovku do spálne je ťažké. Je to dlhodobá investícia a jeden z najdôležitejších kusov nábytku v celom dome. Každá pohovka a rozkladacia pohovka musí byť funkčná, odolná, univerzálna, vizuálne príťažlivá a za dobrú cenu. Tu sú vlastnosti ideálnej pohovky.

- účel - musíme zvážiť, či má byť nábytok čo najfunkčnejší a má slúžiť na sedenie a ležanie a či na ňom chceme mať možnosť prespať hostí. Alebo si chceme v spálni namiesto postele postaviť pohovku, aby sme ušetrili miesto? Ide o veľmi zaujímavú alternatívu, o ktorej sa dozvieme viac v samostatnom príspevku: "Posteľ alebo pohovka?". Pohovka si nájde svoje miesto aj v obývacej izbe alebo pracovni, kde bude pôsobiť ako dekoratívne sedadlo a dodá interiéru osobitý nádych.

- Veľkosť - veľkosť pohovky alebo rozkladacej pohovky, pre ktorú sa rozhodnete, závisí od veľkosti miestnosti, do ktorej ju chcete umiestniť, a tiež od počtu osôb, ktoré ju budú denne používať. Kompaktné dvojmiestne pohovky sú skvelým riešením pre malé obývacie izby. Vo veľkých interiéroch je rozhodne viac priestoru na manévrovanie. Nič vám nebráni umiestniť do jednej obývačky dve pohovky - napríklad jednu dvojmiestnu a jednu trojmiestnu. Možností je veľa. Na druhej strane, v štúdiách sú ideálne rozkladacie pohovky, pretože zaberajú podstatne menej miesta ako jedna posteľ a pohovka. Kúpe pohovky musí vždy predchádzať dôkladné meranie interiéru. (O tom, ako umiestniť pohovku do malej obývačky, si môžete prečítať v samostatnom článku).

- farba a štýl - tie sú veľmi individuálne. V závislosti od štýlu, ktorý prevláda alebo ktorý chceme mať v našom interiéri, vyberáme farbu a tvar pohovky. Existujú univerzálne farby, ktoré sa hodia takmer do každého interiéru, napríklad béžová, sivá a biela. Existujú aj farby, ktoré okamžite stotožníme s určitými typmi interiérového dizajnu, napríklad tyrkysová a grafitová sa spájajú so škandinávskym štýlom, výrazná červená s moderným štýlom, antracitová s elegantným štýlom a teplá hnedá a béžová s talianskym štýlom. Musíme zvážiť, ktorá pohovka - svetlá alebo tmavá - sa bude najlepšie hodiť do nášho interiéru. Nezabúdajte, že vzhľad môžete vždy zmeniť štýlovými kontrastnými doplnkami, ako sú prikrývky a vankúše, ktoré dodajú pohovke osobitý charakter. (O tom, ako zladiť farby pohovky s ostatným nábytkom a stenami a ako zladiť dokonalú pohovku s prevládajúcim štýlom, si môžete prečítať v samostatnom článku).

Analýzou funkcie našej budúcej pohovky a možného rozsahu rozmerov nábytku v našej izbe, overením našich pocitov z rôznych druhov výplní a čalúnenia a nakoniec určením nášho vysnívaného vzhľadu - tvaru a farby - si môžeme byť istí, že si kúpime tú najpohodlnejšiu a najkrajšiu pohovku, ktorá nám bude slúžiť mnoho rokov.