Starostlivosť a údržba záhradného nábytku

Starostlivosť o záhradný nábytok nemusí byť náročná. Potrebujete len správny prípravok, ktorý prenikne hlboko do štruktúry dreva. Ako na to? Prečítajte si v našom blogu!

Ako chránite svoj záhradný nábytok?

Záhradný nábytok je vystavený rôznym poveternostným vplyvom, ako je UV žiarenie, dážď alebo silný vietor, čo ovplyvňuje stav jeho konštrukcie. Na ochranu záhradného nábytku pred týmito nepriaznivými podmienkami sa oplatí vykonať impregnáciu. Impregnačný prostriedok sa vstrebáva hlboko do štruktúry dreva, čím sa nábytok stáva odolnejší voči vlhkosti a plesniam. Pred impregnáciou by sa mal kus nábytku dôkladne očistiť od nečistôt a akýchkoľvek zvyškov predchádzajúcich prípravkov. Po nanesení impregnačného prostriedku sa môžete rozhodnúť pre lazúru, ktorá chráni drevo pred vonkajšími vplyvmi a dodáva mu lesk. V prípade staršieho nábytku sa odporúča poradiť sa s odborníkom, ktorý vám pomôže vybrať správny prípravok s ohľadom na stav nábytku a druh dreva. Je dôležité udržiavať nábytok v dobrom stave pravidelnou údržbou a čistením, najmä ak sa dlhší čas nepoužíval. Pri správnej údržbe drevené súpravy záhradného nábytku vydržia dlhé roky v takmer nezmenenom stave.

Čím by som mal naimpregnovať svoj záhradný nábytok?

Drevené záhradné stoličky patria medzi najčastejšie používané dekoratívne a funkčné prvky v našich záhradách. Keďže je však drevo prírodný materiál, je potrebné ho správne ošetrovať, aby nám slúžilo čo najdlhšie. Preto je taká dôležitá údržba dreveného záhradného nábytku, ktorá okrem iného zahŕňa aj impregnáciu. Čím by ste však mali záhradný nábytok impregnovať? V obchodoch nájdete rôzne prípravky na impregnáciu a starostlivosť o drevo. Takéto prípravky majú spravidla vodoodpudivý účinok a chránia pred UV žiarením. Treba však pamätať na to, že impregnácia nie je jediným nástrojom údržby. Dôležitá je aj renovácia alebo ochrana nábytku pred rôznymi atmosférickými vplyvmi. Všetky tieto kroky spolu nám umožnia dlho sa tešiť z krásneho a funkčného záhradného nábytku.

Prečo by sa mal drevený nábytok impregnovať?

Drevený nábytok je krásny interiérový prvok, musíte však dbať na jeho trvanlivosť. Prečo je dôležité impregnovať drevený nábytok? Po prvé, drevo je materiál, ktorý môžu poškodiť škodcovia a huby. Impregnácia pomáha chrániť nábytok pred nimi a navyše poskytuje ochranu pred atmosférickými vplyvmi, ako je vlhkosť a UV žiarenie. Kvalita impregnačného prostriedku je v tomto prípade rozhodujúca, pretože dobré impregnačné prostriedky chránia drevo pred mechanickým poškodením a zároveň zachovávajú pôvodnú štruktúru dreva. Drevený záhradný nábytok je vzhľadom na svoje umiestnenie vystavený zvláštnym poveternostným podmienkam. Akýkoľvek druh zrážok, vietor alebo slnečné žiarenie spôsobujú rýchlejšie znehodnotenie dreva. Impregnácia záhradného nábytku predlžuje jeho životnosť a zabezpečuje, že zostane v dobrom stave dlhé roky. Pri správnej údržbe dreveného nábytku bude váš nábytok vždy vyzerať skvele.

Čo zahŕňa konzervácia dreva?

Konzervácia dreva je proces, ktorého cieľom je zabezpečiť ochranu dreva a predĺžiť jeho životnosť. V prípade dreveného nábytku alebo záhradného nábytku je konzervácia dreva nevyhnutná, aby sa zabezpečil jeho dobrý vzhľad na mnoho rokov. Tento proces môže zahŕňať impregnáciu dreva prípravkami, ktoré prenikajú hlboko do dreva a chránia ho pred vlhkosťou, hubami a hmyzom. Zvyčajne sa odporúča aplikovať tieto impregnácie v toľkých vrstvách, koľko odporúča výrobca. Okrem toho sú obľúbenými spôsobmi ochrany dreva aj oleje a laky, ktoré na dreve vytvárajú ochrannú vrstvu, ktorá udržiava drevo v dobrom stave. Nakoniec pravidelná údržba dreva ho udrží krásne a odolné po mnoho rokov, čo znamená, že sa môžeme dlho tešiť z nášho dreveného nábytku.

-24%
SILIUS, https://konsimo.sk/kolekcie/silius/ Set záhradného nábytku Černá - obrázok

KONSIMO

SILIUS

Set záhradného nábytku

439
579
V sklade
-14%
TUSILLO, https://konsimo.sk/kolekcie/tusillo/ Set záhradného nábytku hnědý - obrázok

KONSIMO

TUSILLO

Set záhradného nábytku

1109
1289
V sklade
-21%
SOLISIO, https://konsimo.sk/kolekcie/solisio/ Set záhradného nábytku Černá - obrázok

KONSIMO

SOLISIO

Set záhradného nábytku

1329
1689
-17%
VERNUS, https://konsimo.sk/kolekcie/vernus/ Set záhradného nábytku Černá - obrázok

KONSIMO

VERNUS

Set záhradného nábytku

1109
1329

Kedy sa oplatí impregnovať ratanový nábytok?

Kedy sa oplatí impregnovať ratanový nábytok? Túto otázku si kladie mnoho majiteľov tohto typu nábytku. Impregnácia je proces ochrany povrchu nábytku pred škodlivými vonkajšími faktormi, ako sú vlhkosť, prach alebo slnečné žiarenie. Správne vykonaná impregnácia umožňuje predĺžiť životnosť nábytku a dlhodobo zachovať jeho estetický vzhľad. Údržba ratanového nábytku je nevyhnutná na zabezpečenie primeranej ochrany pred mechanickým poškodením a koróziou. Na impregnáciu ratanového nábytku by sa mal jeho povrch najprv dôkladne očistiť od všetkých nečistôt a vysušiť. Potom by sa mal naniesť vhodný impregnačný prípravok, ktorý na povrchu nábytku vytvorí ochrannú vrstvu a ochráni ho pred škodlivými faktormi. Je potrebné mať na pamäti, že impregnácia ratanového nábytku by sa mala vykonávať pravidelne, najlepšie každých niekoľko mesiacov, najmä v lete, keď je nábytok vystavený vode a slnečnému žiareniu. Vďaka tomu budú vyzerať veľmi dobre po dlhšiu dobu.